The Other Side of the Coin! Het Financieel Gedrag van Jongeren

Er is veel gezegd en geschreven over jongeren een omgaan met geld, met de nadruk op informatie en geldproblemen.

Daarnaast leven we  in een maatschappij waarin het niet gek is om grote uitgaven te doen. Overal is verleiding door slimme marketing en het word je heel makkelijk gemaakt om geld uit te geven, bij bijna alles wat je koopt krijg de lening erbij en met tweemuisklikken mag je honderden euro’s rood staan.

Door sociale media neemt de groepsdruk om veel uit te geven alleen maar toe. De druk om erbij te horen en bijvoorbeeld dure schoenen of de nieuwste tas te kopen is heel groot. Hierdoor is het moeilijk om het onderscheid te maken tussen wat je nodig hebt en wat je verlangt.

Je relatie met geld ontstaat al in de kinderjaren. De manier waarop ouders met geld omgaan zijn hierbij cruciaal. Deze jeugdervaringen worden omgezet in Geldscripts® die het financieel gedrag bepalen.
Een grote emotionele lading bij geldervaringen in de vroege jeugd zoals pijnlijke en emotionele momenten in het gezin kan zich ook uiten in schadelijke extreme Geldscripts® zoals een koopverslaving of mentale problemen, zoals een burn-out

Anne ‘t Raadhuys Financial Psychologist werd hierover geïnterviewd door LINDAMEIDEN een uitgave van Mood for Magazines – LINDA.

Er zijn mooie initiatieven in o.a. het onderwijs om jongeren inzicht te geven in geldzaken. Dit inzicht kan niet losgekoppeld worden van de emotie en daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de Geldscripts®.

Is dit een taak voor het onderwijs?

Lees het interview van financieel Psycholoog Anne Abbenes op Linda.nl   HIER

Contact
close slider

Copy protected!