Financiële stress en Financiële verlamming

Financiële stress belemmert ons normale functioneren en kan iemand volledig verlammen. Dit zorgt ervoor dat je minder voldoende beslissingen neemt of zelfs helemaal geen beslissingen neemt.

Het is een beetje als diëten: soms tel je zo obsessief calorieën dat je niets meer durft te eten. Of je jezelf verliest in een eetbui.

Niet toevallig stimuleren geld en voedsel ook dezelfde gebieden in de hersenen”, Twintigers en dertigers lijken hier het meest vatbaar voor. Uit een onderzoek van Next Advisor (het personal finance-platform van Time magazine) blijkt bijvoorbeeld dat jonge millennials ‘postcorona’-angst ervaren over hun financiën, ook al werden ze gemiddeld minder getroffen dan andere generaties.

Ook in een Febelfin-enquête zegt ongeveer de helft van de jongvolwassenen zich zorgen te maken over geld in de nasleep van de pandemie. Volgens de Belgische bankenfederatie zou dat vooral te maken hebben met een gebrek aan financiële geletterdheid, alsook met het taboe dat nog steeds rond geld hangt. Immers, hoe minder we praten over onze geldzorgen, hoe meer ze blijven knagen en de oplossing blijft uitblijven. Zoals vaak het geval is met dergelijke mentale zorgen, is praten het codewoord.

 

 

 

Contact
close slider

Copy protected!