December is duur: zo bespaart u rondom de feestdagen

door | dec 13, 2021

December is een enorm dure maand voor velen. Met name de kerstdagen hakken er flink in. Hoe houdt u de kosten een beetje binnen de perken in deze feestmaand? Wij hebben tips.

Maak een budget
Voordat u kerstinkopen gaat doen, is het handig om een budget op te stellen. Schrijf dit op en bepaal hoeveel u waaraan wilt uitgeven. Als u het lastig vindt om potjes te maken zonder dat u precies weet wat u ervoor wilt gaan kopen, probeer dan bijvoorbeeld eerst te bedenken welke cadeaus u wilt kopen en welke boodschappen u voor het geld in huis wilt halen. Dat maakt het minder abstract.

 

Houd rekening met uw inkomsten

Als u een budget gaat maken, is het verstandig om realistische bedragen met uzelf af te spreken. Natuurlijk is het leuk om rondom kerst extra veel geld uit geven aan allerlei feestelijke zaken, maar minder feestelijk word het als uw inkomsten dit eigenlijk niet toelaten. Financieel psycholoog Anne Abbenes adviseert daarom het volgende: “Vraag jezelf af of je elk jaar voor iedereen een cadeautje moet kopen. Wees open over uw financiële situatie en bedenk een alternatief. Voel je niet schuldig over hoeveel je aan anderen uitgeeft. Onthoud dat het kopen van materiële dingen niet is waar het seizoen echt om draait.”

Volgens Anne is het belangrijker dan ooit om hier rekening mee te houden, aangezien we in financieel onzekere tijden leven. Er is immers nog steeds een pandemie gaande, de inflatie is enorm en de pensioenen worden niet geïndexeerd.

 

Speelgoed ruilen of 2e hands

Geeft u jaarlijks veel geld uit aan speelgoed voor de (klein)kinderen, en wilt u hier verandering in brengen? Er zijn heel veel winkels die goedkoper speelgoed verkopen, zoals de kringloopwinkel. Soms is het speelgoed dat hier verkocht wordt als nieuw, terwijl er een fractie van de nieuwprijs wordt gevraagd. Ook speelgoed ruilen kan u veel geld schelen. U kunt dit bijvoorbeeld online doen via bepaalde social media-groepen.

 

Doe op tijd boodschappen

Meestal zijn de boodschappenlijstjes rondom de feestdagen iets langer dan normaal. Door op tijd naar de winkel te gaan, bespaart u uzelf niet alleen stress, maar vermoedelijk ook geld. Hoe dichterbij de feestdag komt, hoe meer haast we hebben om alles in huis te halen. Dan is het makkelijker om en impulsaankoop te doen of in te gaan op verleidelijke aanbiedingen die toch niet zo voordelig blijken.

 

Alert op aanbiedingen

Daar op voortbordurend: probeer u niet te laten meeslepen door aanbiedingen. Natuurlijk is het fijn als de supermarkt iets in de aanbieding heeft dat u echt kunt gebruiken, maar laat de inhoud van uw mandje of karretje niet alleen afhangen van wat er in de folders staat. Volg altijd het al genoemde boodschappenlijstje, want zo haalt u in huis wat u echt nodig heeft.

 

Kerstversiering slim inkopen

December is ook de maand van de vrolijke versiering. Ook dat kost natuurlijk geld. Door bij de kringloopwinkel kerstpullen te kopen, kunt u al behoorlijk besparen. Koopt u het liever nieuw? Dan kan het erg lucratief zijn om naar de winkel te gaan als de feestdag voorbij is. Dan wordt er vaak korting gegeven en heeft u mooie spullen voor volgend jaar.

Ook wat betreft de kerstboom kunt u mogelijk geld besparen. Hoe dichterbij Kerst komt, hoe meer winkels hun kerstbomen afprijzen. Als u dus voor een echte boom gaat en het niet erg vindt om ‘m wat later neer te zetten, is dit een manier om flink te besparen.

 

‘Heb ik dit echt nodig?’

Winkeliers strooien rondom de feestdagen vaak met kortingen. Ga voordat u iets koopt altijd na of u het echt nodig heeft, of dat u nu alleen in de verleiding wordt gebracht door de korting. “Jezelf deze vraag stellen stimuleert dat gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor controle over impulsaankopen”, legt financieel psycholoog Anne Abbenes uit.

Ook als u een cadeau koopt voor een ander is het handig om altijd na te gaan of het echt niet ergens anders voor een lagere prijs wordt aangeboden. Winkeliers drijven de prijzen soms op door een afwijkende adviesprijs te noteren, zodat het lijkt dat het product enorm is afgeprijsd. In de praktijk valt dit wel mee of is het zelfs duurder.

Download het artikel van Max Vandaag hier:

 

Meer Financial Psychology?  https://www.linkedin.com/company/financial-psychology-institute-europe-stichting

of Stuur ons een mail: team@fpie.eu

 

 

 

 

Contact
close slider

Copy protected!