Prijzen & Financiële Psychologie; bijdrage aan artikel van MAX Vandaag (Omroep Max)

 Winkeliers maken het ons moeilijk om tijdens het winkelen evenwichtige financiële  beslissingen te nemen. Denk alleen maar aan de producten die vlak voor de kassa zijn opgestapeld. Producten die je eigenlijk niet wilde kopen maar toch in je boodschappentas verdwijnen. Verleiden gaat vaak gepaard met ontmoedigen. De winkeliers doen dit als volgt:

Spreek een andere Taal
De winkels maken het ons brein met opzet lastig door in een andere taal te spreken. Het gedeelte van ons brein dat de beslissingen neemt, houdt van concreet dus van ronde bedragen.  Bij  een prijs van EUR 4,99 scant ons onderbewuste automatisch het cijfer 4. Je onderbewustzijn concentreert zich namelijk op het eerste cijfer en aangezien de westerse wereld van links naar rechts leest is dit het linkercijfer.  Ons brein associeert een bedrag van EUR 4,99 dus automatisch met  EUR 4 en niet met EUR 5. Ons brein registreert  dat je maar 4 Euro hebt uitgegeven dus dat je hebt bespaard. De vraag naar een product neemt zelfs af als een  prijs verhoogd wordt van EUR 4,99 naar EUR 5 . Prijzen eindigend op EUR . . . 99 of  EUR . . . ,98 geven ook een soortgelijk signaal af,  namelijk dat  de producten tegen de laagst mogelijke prijs zijn geprijsd.

Ons Brein houdt van Concreet : Maak het ingewikkeld
Een bedrag als EUR 6,14 is niet concreet genoeg voor ons dierlijk brein. Om deze prijs op waarde te schatten, kost ons brein teveel energie. Hier wordt rekening mee gehouden bij het doorvoeren van prijsverhogingen. Uit een onderzoek kwam naar voren dat een prijsstijging van EUR 5,99 naar EUR 6,03  opviel en wel zodanig dat het een reden was om een ander, goedkoper, product te kopen. Een prijsstijging van EUR 6,11 naar EUR 6,19 , een grotere stijging, (!) viel juist niet op.
Men maakt ook vaak gebruik van een stappentechniek om ons brein om de tuin te leiden. Dit is vooral effectief als concurerende merken hun prijzen verhogen. In plaats van een directe prijsstijging vermindert men eerst de inhoud van de verpakking van een product van EUR 1,99. Enige tijd later volgt alsnog een prijsverhoging van EUR 1,99 naar EUR 2,04. Daarna is het product met kleinere inhoud  opeens EUR 2,99.
OK in de supermarkt heb je haast en niet veel tijd om  rustig na te denken. Bij een grote aankoop heb je dat wel en dan gebeurd dit je niet! 

Vakantieaanbieders zijn Superverleiders
Bij het uitzoeken van grote aankopen hebben we wat meer de tijd. Vakantieaanbieders maken op een andere manier gebruik van ons onbewuste automatisch denken. De reisorganisaties proberen ons dierlijk brein te verleiden. Verleiden door in te spelen op wat het  onbewuste fijn vindt. En dat is aangesproken worden opde ‘beleving’ met mooie plaatjes. Ons brein is visueel ingesteld.

Vakantieverleiders spreken de taal van ons brein
Vakantieverleiders spelen in op het automatisch denken. Dit doen zij door:
👉Reviews ofwel sociale Bewijskracht: Als de meeste mensen deze reis goed vinden dan zal het ook wel goed zijn.
👉Schaarste: Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. Dus als ik die reis nu niet boek dan loop ik het mis!
👉Kracht van de Eenheid, De Groep: Het ergens bij willen horen, In de afgelopen 24 uur hebben zoveel mensen dit hotel geboekt.
👉De alles in één aanpak : De succesformule: Alleen vandaag van EUR. . . voor EUR  . . .!

De vakantieverleiders proberen ons brein ook te ontmoedigen zodat wij ons niet zo snel door een ander laten  verleiden. Geen enkele vakantieaanbieder heeft hetzelfde pakket als de concurrent. Het energiebesparende brein kost het dus teveel energie om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de reisorganisaties. Waarom ingwikkeld doen en naar een ander gaan ter vergelijking als deze vakantieverleider zo’n charmeur is en ons een goed gevoel geeft ?

Meer lezen? Het FPIE ( Financia Psychology Institute Europe heeft meegewerkt aan het artikel van Judith Zijp van Omroep Max: Hoe zit het ? Waarom eindigen prijzen vaak op 95 of 99 cent? 

Download het artikel van Max Vandaag hier:
Hoe zit het_ Waarom eindigen prijzen vaak op 95 of 99 cent_ – MAX Vandaag

Of lees online:  https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/consument/hoe-zit-het-waarom-eindigen-prijzen-vaak-op-95-of-99-cent/

Meer Financial Psychology?  https://www.linkedin.com/company/financial-psychology-institute-europe-stichting

of Stuur ons een mail: team@fpie.eu

 

Copy protected!

Contact
close slider
voor meer info stuur een e-mail naar team@fpie.eu