Theorie brengt geen brood op de plank… Praktische inzichten uit Financiële Psychologie

Om de financieel professional te ondersteunen is er heel veel en misschien zelfs te veel (vaak niet onderbouwde) theorie die te pas en te onpas wordt ingezet. We verwachten dat er de komende jaren, nog meer praktische (software)tools beschikbaar komen.

Financiële Psychologie vertrouwt op het individu en niet per se op de soms echt overgewaardeerde “kennis skills” van de professional. Wat nodig is, is een dieper begrip van de relationele aspecten van geld om zo een meer holistisch en systematisch overzicht van de klant en zijn of haar financiële gedrag te creëren.

Holistisch betekent in deze familie, relatie, dynamiek werkplek, omgeving, carrière, sociaal-economische context en culturele invloeden. De tools uit de Financiële Psychologie geven de financiële professional handvatten voor de praktijk.[1] In de VS en Australië is men echt in snel tempo drukdoende om aspecten uit de Financiële Psychologie in de opleiding en dagelijkse praktijk van Financiële Planning nog verder te integreren.

De interventies die nu zijn en worden ontwikkeld zijn afgestemd op de dagelijkse financiële praktijk. (Financial Psychology Institute Europe; 2019). Zie het als een huwelijk tussen interventies uit meer dan 100 jaar psychologie en research op het gebied van Behavioral Finance wat nog in de kinderschoenen staat.

 

[1] Pilot kennis en praktijktoepassing i.s.m. FPA Nederland Anne Abbenes & Frits van der Kamp (2017)

FFP PT Financiele Psychologie ( 2019) Anne Abbenes i.s.m. Frits van der Kamp

 

 

 

 

 

 

 

Copy protected!

Contact
close slider
voor meer info stuur een e-mail naar team@fpie.eu