Geld In je Gedachten, Financiële Psychologie in Financiële Planning
Om de psychologische aspecten van onze relatie met geld en ons geldgedrag te kunnen doorgronden, gaan we terug naar onze jeugd. Geldovertuigingen zijn onderliggende aannames en veronderstellingen aangaande geld die wij van onze ouders bewust en onbewust hebben meegekregen en wij hebben aangeleerd in onze jeugd.
Deze geldovertuigingen sturen onbewust ons financieel gedrag aan. (De geldovertuigingen zijn vaak gebaseerd op (gedeeltelijk ware) ervaringen uit onze jeugd en worden in ons onderbewustzijn gecreëerd en opgeslagen. Deze opgeslagen scripts worden in je hersenen uitgevoerd zodra je met geld te maken hebt.
Deze scripts identificeren, helpt verklaren waarom iemand meer de neiging heeft tot sparen, uitgeven of zelfs extreme gedragingen zoals hoarding, compulsief shoppen en gokken. De geldovertuigingen zijn de katalysator voor het merendeel van onze financiële problemen. Inmiddels zijn er diverse studies op dit gebied die deze geldovertuigingen en hun gevolgen meer hebben uitgediept.
In de planner-klant relatie kun je deze scripts identificeren met diverse technieken bijvoorbeeld met vragen als:
-Wat zijn de drie dingen die je moeder je heeft geleerd over geld ?
-Wat zijn drie dingen die je vader je heeft geleerd over geld?
-Wat is je gelukkigste herinnering aan geld?
-Wat is je eerste herinnering aan geld, wat is de meest pijnlijke herinnering aan geld?
Zie je hier ook de relatie met Lifeplanning? Deze vragen brengen aan het licht dat de overtuigingen vaak van generatie op generatie zijn doorgegeven. Zodra overtuigingen zijn geïdentificeerd, kunnen deze ontrafeld worden. Vanuit de Financiële Psychologie zijn er diverse interventies ontwikkeld die een financiële planner hierbij kan toepassen in het financieel planningsproces. Ook zijn er (met peer review) wetenschappelijk aangetoonde assessments ontwikkeld waarbij de geldovertuigingen eenvoudig kunnen worden geïdentificeerd.
Financieel planners kunnen de tools en inzichten die Financiële Psychologie biedt, integreren in het proces van Financiële Planning. Naast het (h)erkennen en leren omgaan met biases van zichzelf en van de klant, is het ook raadzaam om het bepalen van geldovertuigingen te integreren in het financiële planningsproces.
Meer weten van tools en inzichten in jouw praktijk, training volgen, advies opmaat, of klantonderzoek laten uitvoeren? Neem contact met ons op team@fpie.eu
.