Financiële Educatie

Financiële beslissingen worden beïnvloed door emotionele en psychologische factoren.
Daarom is het cruciaal dat financiële educatie niet alleen gericht is op het overbrengen van kennis, maar ook op het aanleren van nieuwe vaardigheden, zelfbewustzijn en technieken voor zelfverbetering.
Door financiële educatie vroeg in het leven te integreren, kunnen kinderen positief financieel gedrag ontwikkelen dat hen zal begeleiden naar financiële gezondheid en financial well-being als volwassene.

Wat is Financiële Geletterdheid?

We beginnen bij het begin: Financiële Geletterdheid (Financial Literacy) is de combinatie van kennis over geldzaken, vaardigheden, bewustzijn, houding en bewust & onbewust gedrag. Deze verbinding is nodig om, eenmaal volwassen, zelfstandig verstandige financiële beslissingen te kunnen nemen. Hiervoor is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met geld. Ouders dragen bij aan de financiële geletterdheid van hun kinderen door ze financieel op te voeden. Scholen kunnen dit doen door middel van financiële educatie.

KLIK HIER VOOR PDF’S v ONZE PROGRAMMA’S  VOOR DOCENTEN OUDERS & LEERLINGEN!
MEER INFO? TEAM@FPIE.EU

Ontdek de essentie van financiële educatie en de integratie van financieel gedrag met onze Mind Over Money programma’s voor docenten, ouders & leerlingen !

Onze programma’s benadrukken het belang van het begrijpen van de emotionele en psychologische aspecten van geld, omdat deze van invloed zijn op financiële geletterdheid en competentie.

Onze trainingen zijn ontworpen om financiële gedragsaspecten te integreren in financiële educatie. Hierdoor wordt  niet alleen de financiële geletterdheid verbeterd, maar wordt  ook de intrinsieke motivatie van de leerlingen  gestimuleerd. Dit leidt tot gezonde financiële beslissingen nu en als volwassene.

Financiële beslissingen worden beïnvloed door emotionele en psychologische factoren.
Daarom is het cruciaal dat financiële educatie niet alleen gericht is op het overbrengen van kennis, maar ook op het aanleren van nieuwe vaardigheden, zelfbewustzijn en technieken voor zelfverbetering. 

Mind Over Money aanbod te financieren met de Geldlessen subsidie:
Trainingen voor docenten (en studiebegeleiders)

FINANCIELE EDUCATIE EFFECTIEF OPNEMEN IN HET CURRICULUM & BESTAANDE VAKKEN

De Mind-Over-Money docententraining geeft inzicht in financieel gedrag, voorziet docenten van kennis, vaardigheden & tools om effectieve financiële educatie te integreren in het curriculum en financiële geletterdheid te bevorderen. Met modules: integratie & implementatie van  financieel gedrag. Ontwikkeling van implementatieplannen, inclusief netwerkactivatie en samenwerking.

MONEY MINDSET: ONBEWUSTE GELDPATRONEN & FINANCIEEL GEDRAG

Deze training voor docenten biedt inzicht in hoe individuele overtuigingen & attitudes financiële keuzes beïnvloeden. Krijg inzicht in deze onbewuste drijfveren van financieel gedrag. Leer jongeren dit te ontdekken en toe te passen in het dagelijks leven zodat zij bewustere & verantwoorde financiële keuzes maken en een gezonde MoneyMindset ontwikkelen.

MONEYTALKS GELDGESPREKKEN ALS ONDERDEEL VAN FINANCIELE EDUCATIE

Tiktok Trends als Girls Math F*ck it mentaliteit & Loud Budgetting laten ons zien dat er behoefte is om te praten over geld. Wanneer specifieke onderwerpen worden behandeld die meteen in de praktijk kunnen worden gebracht, neemt de effectiviteit van financiële educatie toe. Met de Moneytalks methode en gesprekskaarten leer je als docent aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren en bij situaties die op dat moment in hun leven spelen.

DOCENTENTRAINING: LEERLINGEN MET GELDZORGEN EN HUN FINANCIELE KEUZES

De training geeft inzicht in: Hoe geldzorgen het brein & financiële keuzes beïnvloeden en de impact van Financiële Stress & Moneytrauma. Docenten verwerven kennis, kunde & vaardigheden om dit bij leerlingen te herkennen, reduceren & voorkomen. Met aandacht voor gevolgen op gezondheid, ontwikkeling & schoolprestaties. Doel is belemmeringen in financiële educatie wegnemen & de effectiviteit te vergroten.

DOCENTENTRAINING COORDINATOR FINANCIELE EDUCATIE VOOR DOCENTEN

Leer door praktische methoden onderwijs activiteiten ontwikkelen die betrokkenheid van leerlingen vergroten & anticiperen op hun behoeften. Ontdek hoe je, in samenwerking met andere coördinatoren & brugfunctionaris een plan van aanpak opstelt om financiële educatie succesvol te integreren in de ondersteuningsstructuur van de onderwijsinstelling. Leer hierbij de ouder-kind-school driehoektoepassen.

Mind Over Money aanbod te financieren met de Geldlessen subsidie:
Aanbod voor (begeleiding van) Ouders & Leerlingen
Persoonlijke financiële begeleiding aan leerlingen en/of begeleiding bij geldzorgen.
Betrekken van ouders/ verzorgers bij de financiële opvoeding van hun kinderen

MIND OVER MONEY OPZETTEN SPREEKUUR VOOR LEERLINGEN/ STUDENTEN

Leer een Mind-Over-Money spreekuur op zetten waarmee leerlingen financiële vaardigheden ontwikkelen en geldzorgen bespreekbaar worden gemaakt. Wordt mentor financiële gezondheid & investeer in een toekomst van financieel welzijn voor jongeren. Voor: Brugfunctionarissen, mentoren, onderwijs (ondersteunend) personeel. Categorie C& D van de  subsidie:

MIND OVER MONEY OUDERAVONDEN FINANCIELE OPVOEDING

Een avond vol inzichten & praktische tips als onderdeel van ons Mind- Over-Money ouderpakket. Ouders leren hoe ze hun kinderen kunnen helpen verstandige financiële beslissingen te nemen,  impulsieve aankopen vermijden & potentiële risico’s van online transacties herkennen. We delen praktijkvoorbeelden over diensten als Klarna & voorkomen van online fraude. We bespreken strategieën voor budgettering, sparen en een gezonde relatie met geld.

MIND OVER MONEY OUDER SPREEKUUR FINANCIEEL OPVOEDEN

INFO VOLGT

LESMATERIAAL & EVICENCE BASED METHODES EFFECTIEVE FINANCIELE EDUCATIE

INFO VOLGT

Wat zijn Geldscripts ® & Geldpatronen ® ?

Geldscripts ® zijn diepgewortelde overtuigingen en gedragspatronen rondom geld die het financiële gedrag van leerlingen sterk beïnvloeden. Ze bepalen hoe leerlingen geld waarderen, ermee omgaan en welke betekenis ze eraan toekennen.
Geldscripts ® worden gevormd door ervaringen, opvoeding, cultuur, sociale omgeving, observaties van het gedrag van anderen en mediabeelden. Bijvoorbeeld, opgroeien in een huishouden waar geld schaars is, kan leiden tot angst om geld uit te geven.

HARDNEKKIGE GELDPATRONEN
Geldpatronen ® kunnen positieve en negatieve effecten hebben. Bijvoorbeeld: impulsief geld uitgeven, moeite hebben met sparen, altijd geld uitlenen of juist angst hebben om geld uit te geven.

FINANCIËLE GELETTERDHEID
Het omzetten van financiële kennis in financiële beslissingen is een belangrijke stap naar financiële geletterdheid. Leerlingen met gezonde geldscripts ® stellen actieve vragen en handelen doelgericht. Dit gaat gepaard met een sterke gewoonte om binnen hun financiële mogelijkheden te leven. Dit leidt tot gezondere financiële keuzes in het dagelijks leven.

MONEYTALKS GESPREKSKAARTEN

We besteden meer tijd aan het leren zwemmen van onze kinderen dan aan het leren beheren van geld. Omgaan met geld komt wel als ze bijna volwassen zijn toch?

  • Onze emotionele relatie met geld is grotendeels al bepaald voor de leeftijd van zeven. NIET zeventien – zeven!
  • Belangrijke financiële gewoonten, zoals sparen en financieel vooruit plannen worden al in de vroege kinderjaren gevormd en zijn blijvend van invloed.
  • Ouders zijn de eerste influencers die de basis leggen voor financial literacy en geldpatronen die kinderen ontwikkelen.

Geld gaat niet alleen over inkomsten en uitgaven maar over ambities, doorzettingsvermogen, dromen, doelen, idealen, waarden, wensen en keuzes maken.

Praten met kinderen over geld lastig & saai? Niet met deze handige set gesprekskaarten met geldvragen die Johanneke Mijnhardt ® en Anne Abbenes, Financieel Psycholoog al 20 jaar met succes inzetten:

  • Verken dromen, doelen, behoeftes, wensen, overtuigingen
  • Ontdek de kracht van herhaling
  • Verbindt oorzaak & gevolg
  • Leer samen kijken naar wat wel kan
  • Doe meer van wat goed gaat

Ook bij financiële educatie op school worden de Moneytalksgesprekskaarten ingezet door docenten. Wanneer specifieke onderwerpen worden behandeld die meteen in de praktijk kunnen worden gebracht, neemt de effectiviteit van financiële educatie toe. Met de Moneytalks methode en gesprekskaarten leer je als docent aan te sluiten op de belevingswereld van jongeren en bij situaties die op dat moment in hun leven spelen.

De prachtige illustraties zijn gemaakt door topillustratorHanneke van Caam

FINANCIELE OPVOED-TOOL-KID

Leren sparen, wat dingen waard zijn, je zakgeld verstandig uitgeven.Het is weer een heel andere tak van de opvoedsport.  En een belangrijke! Ouders hebben behoefte aan info & tools om hun kinderen te helpen financieel gezond te worden en te blijven. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.’

Johanneke Mijnhardt en Anne Abbenes, Financieel Psycholoog hebben een praktische toolkit financieel opvoeden ontwikkeld. Hierin zijn wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen gecombineerd en handig toepasbaar gemaakt. Met checklists, quizzen, breinbrekers, Geldgewoontes®©, hoe belemmerende geldpatronen ontstaan en hoe je kind deze kan omzetten in gezonde Geldscripts®© .

   Ook krijg je antwoord op vragen over:
   => Zakgeld
   => Een gezonde Money Mindset®©
   => Financieel opvoedplan
   => Investeren
   => Wat wanneer nu aan je kids leren
   => Hoe jouw onbewuste Geldovertuigingen®© jouw kind beïnvloeden
   => Geldgesprekken met jouw partner en kids
   => Finfluencers, financiële verleidingen
EN NOG VEEL MEER!

De heruitgave van de Moneytalks gesprekskaarten verschijnt begin juni 2024! Wil je op de wachtlijst en/of op de hoogte gehouden worden & in aanmerking komen voor kortingscodes voor deze geweldige financiële-opvoed-toolkit (LIMITED EDITION)? Meld je aan voor de wachtlijst via deze link: Of mail Marijke op team@fpie.eu.

Er is ook een financiële educatievariant voor het onderwijs

HET EERSTE FINANCIELE OPVOEDINGSBOEK:
IK STUUR JE EEN TIKKIE

Ik Stuur Je een Tikkie van Johanneke Mijnhardt is het ultieme handboek voor financiële opvoeding voor ouders van kinderen van alle leeftijden. Met haar unieke achtergrond als pedagoog en bedrijfseconoom in combinatie met haar kennis & ervaring van jaren voor de klas en als didactisch coach leert Johanneke ons een breed scala aan financiële opvoeddilemma’s aan te pakken.
Geen flitsende nietszeggende  uitdrukkingen maar sprekende zeer herkenbare voorbeelden uit de praktijk

Aan de hand van bewezen methodes en met concrete tips & praktische oefeningen helpt Johanneke ons in 7 stappen hoe je kinderen leert om goed met geld om te gaan. De stappen zijn gebaseerd op karaktereigenschappen zoals zelfbeheersing, doorzettingsvermogen maar ook nieuwsgierigheid. Ze vormen de basis van een rijk leven.
WAARSCHUWING: Je leert ook veel over je financiële zelf. Niet onbelangrijk, ons gedrag is immers bepalend voor de financiële ontwikkeling van onze kinderen.

Het boek bestel je hier:

Copy protected!

Contact
close slider
voor meer info stuur een e-mail naar team@fpie.eu