Horde Wilde Dieren in Supermarkt en de Zoo in You,

Nieuwsbericht AT5 13-03-2020,

Om ons irrationele gedrag waarmee wij als een kudde wilde dieren de supermarkten bestormen te kunnen begrijpen, is een kijkje bij onszelf naar binnen gewenst. Nee niet naar je geweten of je gezonde verstand, maar hoe ons brein werkt. Specifieker naar wie de regie heeft in ons brein. Onze Founding Father Dr. Ted Klontz, die een vereenvoudigde weergave geeft van onze mechanismes, refereert hiernaar als “the zoo in you.” Ons vermogen om spanning en angst die de huidige situatie met Corona meebrengt analytisch en rationeel (met ons gezond verstand) te verwerken, is in strijd met hoe de natuur ons brein heeft afgesteld om op angst te reageren.

Overlevingsmodus.

De wijze waarop ons brein miljoenen jaren van het menselijk bestaan is ontwikkeld om in het wild te overleven. Ons oudste en meest ontwikkelde gedeelte van ons brein is het cerebellum en het limbisch systeem, ons reptielen- en apenbrein. Ons reptielenbrein scant gevaar en ons apenbrein houdt ons veilig zodat we in het wild kunnen overleven.

Beestenboel

Ons gezond verstand zetelt in ons  analytische “wetenschappersbrein” dat we betrekken bij het maken van ‘rationele’ beslissingen. Onder normale omstandigheden werkt onze eigen innerlijke Einstein samen met de dierentuin om zo door onze complexe menselijke wereld  te navigeren. Op het moment dat we worden geconfronteerd met onbekende situaties die angstige gevoelens opwekken en waar wij geen afgestemde coping-mechanismes voor ontwikkeld hebben, heeft onze dierentuin geen tijd meer voor de langzame Einstein. Ons natuurlijke verdedigingsmechanisme neemt het over en onze innerlijke beestenboel, die sterker en sneller is heeft de leiding.

Bij Dreigend Gevaar: Naar de Supermarkt! 

Onze verdedigingsmechanismes kortweg in te delen in vechten, vluchten, bevriezen, zijn ontwikkeld om ons te helpen om op gevaar te reageren. Onze voorouders dachten niet na welk soort katachtige hen achtervolgde maar begonnen massaal te rennen. Hoewel deze verdedigingsmechanismes er zijn om ons te beschermen en heel behulpzaam om te overleven in de jungle, helpen zij ons niet om het hoofd te bieden aan een pandemie als Covid-19. Integendeel deze mechanismes werken contraproductief.

De aandacht van het verdedigingsmechanisme ligt op het overleven voor het moment. Het mechanisme is zo sterk dat er geen enkel besef is van de consequentie voor later, of voor anderen. Dit heeft als gevolg dat de zorgmedewerkers ‘s avonds met een beetje geluk nog een krop sla in de supermarkt treffen en als zij hongerig thuis zijn aangekomen applaus ontvangen. Op dat moment behoren zij en wij tot een grote stam. Het verdedigingsmechanisme detecteert een gevoel van tot een groep behoren, we zijn veilig. Daarna detecteert ons reptielenbrein alweer gevaar en rennen wij de volgende dag naar de supermarkt om weer als een olifant in een porseleinkast huis te houden. Ons onbewuste is geprogrammeerd om voortdurend te reageren op emotie van primaire angst om te kunnen overleven. Een beroep doen op onze Einstein het gezond verstand, als deze niet de dienst uitmaakt, gaat niet werken.

https://www.at5.nl/artikelen/200621/iemand-nam-al-het-wc-papier-mee-het-is-complete-hysterie


Meer weten over je Brein en financieel Gedrag? Mailons op team@fpie.eu

Volg ons op : https://www.linkedin.com/company/financial-psychology-institute-europe-stichting

 

 

 

 

 

 

Contact
close slider

Copy protected!