Wat Geld(t)?: Mind & Money!

Op het World Economic Forum in 2016 werd aangekondigd dat de financiële professional (anno nu want we zijn) in 2020 geen bestaansrecht meer heeft. De financieel planner moest omschakelen naar een holistische aanpak en zich focussen op: een gelijkwaardige planner-client relatie; feiten; cijfers; emotionele en psychologische aspecten van financiën. (Archuleta et al 2016).

Een alles in één toolkit met daarin sjablonen voor een aanpak om met emoties om te gaan of een “one size fits all” financieel type- of profileringssysteem die de klant de juiste financiële beslissingen kan laten maken, is echter een utopie. Ontwikkelingen gaan razendsnel, ook op gebied van Artificial Intelligence (AI) en FinTech, Wealth Tech en RegTech

Een klant is gecompliceerder dan je denkt, het zijn net mensen. Het is niet de bedoeling dat de financiële professional een therapeut wordt. Dat is ook niet waar Financial Therapy en Financial Psychology voor staan! Financiële Psychologie en Therapy kunnen adviseurs wel ontzettend helpen. Als klanten bijvoorbeeld een testament of een bepaalde verzekering nodig hebben, kun je de klant motiveren dit zelf in te zien, je bent voornamelijk facilitator.  Een klant moet zelf het nut inzien en de behoefte ervaren en niet enkel en alleen in beweging komen omdat de adviseur dit zegt.

Confronteren en overtuigen helpen niet, hoe meer je dat doet hoe minder de klant bereid is om je advies op te volgen. Financiële Psychologie leert ons de werking van de financiële besluitvorming kennen. Stel dat de klant twijfelt over het aangaan van een bepaalde belegging en jij benadrukt één (misschien zelfs wel de enige en de juiste) optie dan zal de klant voor zichzelf redenen bedenken om juist niet die belegging te kiezen. Maar ook van belang zijn heel praktische aspecten zoals bijvoorbeeld de inrichting van het kantoor maar ook kleur, creatie van sfeer en omgeving maar ook omgaan met weerstand. Onderzoeken uit de Financiële Psychologie bevestigen dit.

Meer weten?   Neem contact op met team@fpie.eu

Volg ons op: https://www.linkedin.com/company/financial-psychology-institute-europe-stichting

Contact
close slider

Copy protected!