De Wortels van Financieel Gedrag: Geldscripts

Onderzoek uit Financiële Psychologie toont aan dat verklaren en veranderen van financieel gedrag begint bij opsporen van Geldovertuigingen®. Dat zijn typische onbewuste diepgewortelde overtuigingen over geld die onze financiële keuzes en beslissingen bepalen.

Deze Geldovertuigingen® zijn in onze jeugd in ons brein omgezet in Geldscripts®. Deze scripts worden als gelddraaiboek automatisch in ons brein afgespeeld zodra geld in beeld komt. Zonder dat de persoon of diens omgeving bewust is dat dit automatisch gaat of waar dit vandaan komt. Bij stress uit dit zich extreem.

De vele geldscripts zijn onderverdeeld in 5 hoofdcategorieën. Om het toegankelijk te maken hebben wij in ons onderzoek in 2016 vogelnamen gebruikt:
?Geldwaakzaamheid; De uil
?Struisvogel Geldvermijden:
?Uil Geldvoorzichtigheid:
?Ekster Geldaanbidding
?Koekoek Geldgemakzucht
?Pauw Geldstatus

Geldscripts® opsporen helpt verklaren waarom iemand bijv.veel spaart, (teveel) geld uitgeeft, koopverslaving heeft of gokt. Geldovertuigingen beïnvloeden niet alleen ons financieel gedrag maar zijn veelal ook oorzaak voor het merendeel van financiële problemen.

Vanuit financiële psychologie zijn succesvolle interventies ontwikkelt om belemmerende Geldcripts® op te sporen en te wijzigen.

? Volg ons op Linkedin:  Financial Psychology Institute Europe® (Non-Profit)

? Meer weten? mail ons op : team@fpie.eu

 

 

 

Contact
close slider

Copy protected!