Drs. Jelle van Den Berg is met zijn kennis en ervaring als ondermeer wetenschapper, fiscalist in het bankwezen, universitair docent, bestuurder en als voormalig inspecteur bij de belastingdienst een begrip in de financiele wereld. Kijkend vanuit verschillende perspectieven kan hij als geen ander naar boven halen wat er speelt en is hij een meester in het vinden van passende oplossingen.

 Jelle van den Berg over financiele psychologie:
De financiële dienstverlening is voortdurend onderhevig aan veranderende wetgeving en dagelijks verschijnt nieuwe jurisprudentie. Het is dan ook belangrijk de kennis actueel te houden. Integratie van kennis met veel ervaring geeft uitstekende resultaten.

Kennis van de deelterreinen (als fiscaal, beleggen, toekomstvoorzieningen) van financiële planning hebben de meeste financieel planners en financiele instellingen wel. Om nu een echt goede financieel planner te worden of als financiele branche de klant optimaal te kunnen bedienen, moet je deze kennis kunnen integreren en daarvoor heb je ook kennis over de klant nodig. Wat vindt de klant belangrijk? Wat zijn de zorgen en hoe wordt er gereageerd? Hoe reageer jij daar weer (proactief) op? Wat is hierbij de rol van onbewuste financiele overtuigingen?

 Om de klant zo op de beste manier te ontzorgen heb je kennis over financieel gedrag ofwel financiële psychologie nodig van zowel de klant, als de professional en de financiele instelling.

Drs. Jelle E. van den Berg (1954) is eigenaar van Duoberg Consultants BV en OpleidingNU.nl. waar hij E-learning modules en examens faciliteert op financieel fiscaal terrein maar ook voor de medische wereld en hoge scholen.

Na zijn studie fiscale economie in Rotterdam was hij vanaf 1981 werkzaam bij de Belastingdienst, als o.a. inspecteur, vakgroep coördinator, en portefeuillehouder. Daarna was hij werkzaam bij  als Senior fiscalist en afdelingsdirecteur Fiscale Zaken bij Rabobank Nederland en 13 jaar lang mede-eigenaar bij Instituut voor Financiële Kennisoverdracht IFK. Vanaf 2013 is Jelle van den Berg zelfstandig en onafhankelijk werkzaam.

Vanaf 1996 t/m 2019 was Jelle van den Berg als wetenschapper verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, ondermeer bij college voor financiele planning, fiscale economie en masteropleiding financiele planning. Sinds 1 september 2019 is hij daar extern docent. Daarnaast verzorgt hij masterclasses voor verschillende beroepsorganisaties en uitgevers.

Jelle staat bekend als een deskundig en voortvarend bestuurder. Zo was hij bestuurder en voorzitter van de Inspecteursvereniging bij de Belastingdienst en na de, door hem begeleide fusie in 1993 voorzitter van de VMHF  de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën.

Tevens was Jelle bestuurder bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Ook was hij lid Commissie Wetsvoorstellen NOB en Lid Adviescollege Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH).  Tevens is Jelle toezichthouder bij het crowdfundingplatform ‘Anders Financieren’ (Stichting Anders Financieren) en was hij bestuurder voor FPA-Nederland.

Daarnaast is Jelle lid van de PE-Commissie CDFD (adviescommissie voor de minister van financiën).

Tevens heeft Jelle zijn sporen verdiend als gespreksleider bij ingewikkelde dossiers en complexe vraagstukken. Zo was hij ondermeer gespreksleider bij de ronde tafeldiscussie rond de fiscale positie eigen woning tussen D66, Erasmus universiteit en leden VFBO.

Iedere professional en beleidsbepaler kent wel een uitgave van de hand van Jelle van den Berg. Hij publiceert sinds jaren regelmatig in verschillende vakbladen zoals WFR, MBB, VfP, Tijdschrift Fiscaal Vermogen , Staatscourant, NL Fiscaal. Jelle was medeauteur Panteia rapport ‘Evaluatie regeling eigen woning’. Dit rapport is in september 2019 aan de staatssecretaris van financiën aangeboden. De staatssecretaris heeft dit rapport in december 2019 aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden

Jelle  is onder andere hoofdredacteur van het Vakblad financiële Planning (VfP, Kluwer), en hoofdredacteur van De Hypotheekadviseur (DHA). Ook heeft  Jelle  een aantal bekende boeken op fiscaal gebied en financiële planning geschreven die iedere student en docent (fiscale) economie en financiele planning kent en koestert waaronder Memo financiële planning en Wetteksten financiële planning (met anderen) alsmede  Annotaties NL fiscaal. Voor een publicatieoverzicht klik hier (PDF)

Vanuit onafhankelijkheid objectiviteit en transparantie heeft Jelle een persoonlijke aanpak. Persoonlijk betekent voor Jelle: goed luisteren! Samen met de ander naar oplossingen zoeken die passend zijn: persoonlijk, bij gezin/familie en/of bij het bedrijf of instantie. Hiermee stelt Jelle de ander in staat conclusies te trekken, zodat degene (zelf) kan kiezen voor de meest passende oplossing

 

Contact
close slider

Copy protected!