Dr. Kristy Archuleta is één van ’s werelds pioniers en toonaangevende experts in het groeiende vakgebied van financiële psychologie en financiële therapie. Het begon allemaal toen ze zowel business management als relatie & familietherapie studeerde en zij ontdekte dat geld één van de grootste problemen is waar koppels ruzie over maken. Vanaf dit moment was haar interesse in psychologische en relationele aspecten van geld geboren. Zo stond zij aan de wieg van een geheel nieuw vakgebied

Met haar baanbrekende onderzoek creëerde Kristy Archuleta een geheel nieuw vakgebied waarin zij interventies  en -technieken uit psychologie, relatie & familie therapie integreerde in de praktijk van verschillende vakgebieden, waaronder financiële planning, consumentenzaken en counseling.

Kristy Archuleta is de grondlegger van  ’s werelds eerste academische programma’s in financiële therapie, en gedragsmatige financiële planning. Zij heeft honderden studenten en professionals opgeleid om therapeutische technieken en hulpmiddelen in de praktijk van hun vakgebied te integreren om daarmee consumenten te helpen hun financiële en algehele welzijn te verbeteren.

 Kristy is gepassioneerd in het helpen, onderwijzen, begeleiden en duiden van alles wat je moet weten over de mensen achter de cijfers. Als geen ander weet zij op een doordachte, heldere en rustige wijze ieder publiek en professional te motiveren en enthousiasmeren voor de menselijke psychologie en  psychologische en relationele aspecten van geld.

 Samen met het team van het Financial Psychology Institute Europe zet zij zich in het vakgebied ook in Europa te verspreiden door educatie, advies  en onderzoek.

Dr. Kristy Archuleta is een internationaal toonaangevende en bekroonde professor in financiële planning aan de Universiteit van Georgia, gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut en gecertificeerd financiële therapeut-I™. Voordat ze in 2018 bij de faculteit van de Universiteit van Georgia (UGA) kwam werken, was ze universitair hoofddocent en programmadirecteur van het programma Persoonlijke financiële planning aan de Kansas State University.

Tevens is zij lector aan de UCLL (associatie KU Leuven) waar zij samen met Anne Abbenes het onderdeel Financiele Therapie heeft ontwikkeld.

Haar onderzoeks- en onderwijsinteresses hebben betrekking op financiële therapie, koppels en geld, en effectieve mechanismen om het financiële en algehele welzijn te verbeteren.

Kristy Archuleta is co-redacteur van twee boeken: Financial Planning and Scales and Financial Therapy: Theory, Theory, Research, and Practice en publiceerde tal van wetenschappelijke artikelen.

Zij is medeoprichter en voormalig voorzitter van de Financial Therapy Association en medeoprichter van de Journal of Financial Therapy. Ze was mede-oprichter van het eerste academische programma voor financiële therapie en heeft het programma voor gedragsmatige financiële planning en financiële therapie ontwikkeld bij de  Universiteit van Georgia.

Kristy Archuleta heeft honderden studenten en professionals getraind om therapeutische interventies, technieken en hulpmiddelen in hun praktijk op te nemen om daarmee burgers te helpen hun financiële en algehele welzijn te verbeteren.

Door haar interesse in psychologische en relationele aspecten van geld te koppelen aan haar opvoeding op de boerderij en ranch van haar familie in Oklahoma, richtte ze in 2004 Women Managing the Farm op, een regionale, jaarlijkse conferentie in Kansas. De programmering van conferenties is gericht op vrouwen die betrokken zijn bij alle aspecten van het landbouwbedrijf, van de landeigenaar tot de onafhankelijke bedrijfsleider tot de landbouwprofessional. Dit programma heeft als model gediend voor andere staten die soortgelijke programma’s hebben ontwikkeld.

Dr. Kristy Archuleta is lid van de Raad van Bestuur van:

  • de National Association of Personal Financial Advisors,
  • de Consumer Education Foundation van NAPFA,
  • de Financial Therapy Association Certification Committee
  • de Editorial Boards for Financial Planning Review,
  • Journal of Financial Planning en
  • Korean Financial Planning Review.

Voor haar baanbrekende onderzoek is zij samen met haar co-auteurs, bekroond met prijzen zoals de ‘2019 National Endowment for Education Research’ de  ‘Practice Outstanding AFCPE Conference Paper Award’ en de ‘Outstanding Journal Article Award’ uitgereikt door de Association for Financial Counseling en Planning Education in 2014 en 2020.

Dr. Kristy Archuleta is bekroond met de ‘Kansas State University College of Human Ecology Myers-Alford Outstanding Teaching Award’ en de ‘Oklahoma State University College of Human Sciences Distinguished Alumna Award’.

Ze verschijnt regelmatig in podcasts en grote nieuwsmedia, zoals de New York Times, Investment News en CNBC, en  populaire podcasts voor financieel advies

Tevens verzorgt zij samen met het financial Psychology Institute Europe op internationaal niveau onderzoek, advies en educatie voor overheidsinstanties op het gebied van vraagstukken als menselijke maat, financiele stress, financieel en algehele welbevinden alsmede educatie en advies  voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg en financiele dienstverlening.

 

Contact
close slider

Copy protected!